Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Als ondernemer heb je een verantwoordelijkheid.
Simpelweg vanwege de reden dat je zelf je keuzes kan maken.
Keuzes die positieve òf negatieve invloed kunnen hebben op je inkomen, het welzijn van je werknemers, of van de wereld om je heen.
In het besef van deze verantwoordelijkheid maak ik steeds vaker keuzes die bewust een lagere belasting zijn voor het milieu.
Denk ik... Maar ik weet het niet zeker.
Dus ik wil graag meer weten over Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen. Hoe doe je dat dan eigenlijk? En heeft het ècht nut?
Ik ga op zoek en wil dit delen via mijn blogs.
Carl
MVO Waarom?
We schrijven nu 16 mei 2021.
Dit is het eerste artikel in het blog 'op zoek naar hoe MVO te ondernemen'.
De vraag is waarom (of waarom niet...)
Zoals de meesten wellicht weten zijn wij, 16 jaar geleden, begonnen als delicatessewinkel met een lunchhoekje. Het eerste dat je leert is dat winst niet vanzelfsprekend is. Daar moet hard aan gewerkt worden! De eerste jaren ben je dus vooral bezig om overeind te blijven. Zo was dat echt. Drukke weekenddagen wisselden zich af met, doordeweeks, stille dagen. En je bent continu aan allerlei knopjes aan het draaien om er wat centen aan over te houden. Het besef dat je bedrijf 'op de rit staat' komt pas na jaren! Dan heb je zo langzamerhand ook het volgende geleerd: Dat continuiteit niet vanzelfsprekend is. Het uitpluizen van nieuwe produkten, nieuwe recepten, andere vormgeving, het uitbreiden van cateringwerkzaamheden.... So many things, so little time... En dan heb ik het nog niet eens gehad over de administratieve rompslomp rond een eigen bedrijf. Ik hoop dat je begrijpt dat de gedachte aan duurzaamheid ver weg was.
De gedachte dat je als bedrijf 'vervuilend en belastend' bezig bent stop je ver weg. Maar is er wel. Sluimerend. En het dringt zich steeds meer op. En jij drukt het steeds weer weg: "Ik moet toch winst maken om mijn personeel en leveranciers te betalen en te leven?"
Ondertussen weet je dat je als bedrijf een belasting bent voor het klimaat. Zoals elk (horeca) bedrijf. Hoe klein ook. En je weet ook dat je de mate hiervan zelf in de hand hebt.
Ik ben geen heilig boontje. Ik rij graag auto, ga graag op vakantie, ben niet spiritueel of gelovig.... Maar ik vind de aarde best wel een erg leuk ding. Het doorslaggevende besef dat ik ècht een keertje tijd moet inplannen voor MVO, kwam van niemand minder dan Andre Kuipers. Ik was met mijn zoon in het Zuiderstrandtheater, waar hij een geweldige show neerzette over planeten, sterren, raketten, stelsels en zwarte gaten. Superinteressant was dat! Hij eindigde zijn show met de beschouwing dat duidelijk wordt, dat in deze onmetelijke ruimte niks meer uniek is dan onze eigen groene aarde. En dat is zo. De maan bestaat uit grijze rots, Mars bestaat uit rode rots, Jupiter en Saturnus bestaan uit gas, de zon bestaat uit vuur (ofzo). En de aarde bestaat uit water, land en een miljard soorten planten en beestjes. Wij zijn de enige in de lichtjaren wijde omtrek die dit hebben. Misschien wel de enige uberhaupt.
Maak eens een wandeling in het bos en besef hoeveel soorten planten en bomen er bestaan...
Pluto bestaat uit ijs en steen.
Of hoeveel verschillende vogels er zijn....
Mercurius bestaat alleen uit ijzer.
De mens staat bovenaan in de hierarchie van planten en beestjes.
Wij hebben in de hand, hoe lang deze unieke situatie blijft bestaan.
Dus hier even over nadenken is wel het minste wat ik kan doen.
Over plastic
Wie A zegt moet ook B zeggen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Ten eerste moet er worden uitgevogeld welke maatregelen daadwerkelijk zin hebben.
En ten tweede moeten deze ook financieel haalbaar zijn.
Als je aan het begin van dit traject staat, wil je eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen.
Ik ben zelf enorm eigenwijs. Ik ga er niet automatisch van uit dat -bijvoorbeeld - papieren zakjes automatisch beter zijn dan plastic zakjes.
Ik wil dat dan gewoon zeker weten.
Dan valt eigenlijk pas op, hoe weinig je afweet van waar produkten vandaan komen, voordat ze in jouw handen terecht komen.
En je weet net zo weinig af van de weg die ze afleggen, wanneer je afscheid neemt.
Als eerste ben ik dus maar gaan bellen met onze afvalverwerker. Thuis staan we netjes alle afval te scheiden, maar in het bedrijfsleven is dat nog even 'not done'. En waarom niet? Particulier wordt dit gesubsidieerd, en zakelijk niet. Een gescheiden afval-ophaaldienst voor het bedrijfsleven zou resulteren in een buitenproportionele toename van de afvalkosten. En dan nog is de kans groot, dat je netjes gescheiden plastic alsnog op de zelfde afvalberg terecht komt. Wat is namelijk het geval? Er bestaan zowieso meerdere soorten plastic die ook nog eens onderling gescheiden moeten worden. Daarnaast is plastic dat is vervuild met bepaalde vetten ook niet bruikbaar. En als er binnen een bepaalde partij belastende stoffen worden aangetroffen die niet goed te scheiden zijn, gaat de hele badge de verbrandingsoven in.
Er lijkt licht aan het eind van de plastictunnel te schijnen; er wordt steeds meer gebruik gemaakt van bio-plastic. 'Plastic' gemaakt van aardappelzetmeel. Kan zo in de biobak! Het lijkt geweldig, maar ook dit voordeel kent een venijnig nadeel: bij de afvalverwerker zien controle-sensoren composteerbaar plastic als gewoon plastic. En hierdoor wordt de gehele partij groenafval afgekeurd.
Een mooi voorbeeld van; 'hoe meer je weet , hoe minder je het begrijpt'.
Maar ik kreeg wel 1 tip mee van de afvalmeneer; Afval begint bij de inkoop. En dat is waar. Een zak met 3 kilo spaghetti bevat minder plastic dan 6 zakjes van 500 gram. En een groot blik tomatenpuree is beter dan 24 kleine blikjes. En als je bij je leverancier aangeeft dat je niet vrolijk word van per stuk in plastic verpakte aubergines, dan kan hij dat misschien ook voor je oplossen. He he... eindelijk een beetje duidelijke info.
Over groenten en fruit
De wereld is niet zwartwit. Goed is nooit helemaal goed en slecht is ook nooit helemaal slecht.
Zodoende weiger ik domweg te geloven dat alles wat 'biologisch' is, dat dat goed is. En alles wat regulier is, slecht.
En dat is precies wat een (zeer) bevriende milieu-econoom mij onlangs ook uitlegde; Als heel de wereld ineens biologisch gaat eten, staat er weer een ander probleem te wachten. Ik wil graag duurzaam zijn, maar dan wel duurzaam duurzaam. Tijd voor een afspraak met mijn groentenleverancier. Het meeste van ons groenten en fruit komt vandaan bij 'De Mannen van Verhoek'. Een familiebedrijf van 5 neven en 3 ooms. Na zeer gastvrij ontvangen te zijn, kreeg ik eerst een rondleiding langs de verschillende afdelingen. Een mooi bedrijf hebben de mannen! Daarna ben ik om de tafel gaan zitten met Frans jr (Verhoek dus). Frans had al een hele lijst voor mij samengesteld met biologische produkten die hij kan leveren. Dat was wel even schikken. De prijzen van biologisch geteelde groenten liggen ongeveer een factor 2 hoger dan reguliere groenten. Waar ligt dat allemaal aan? In de eerste instantie zou je denken dat dit ligt aan de lagere opbrengst van het land. Minder bestrijdingsmiddelen is wellicht ook meer derving. Maar het ligt ook aan meer zaken. Zo moet je in het bezit zijn van een SKAL certificaat, wanneer je de term biologisch wil gebruiken. Die certificering kost niet alleen een hoop geld, maar brengt ook een berg regeldruk met zich mee. En met die regeldruk een aantal verplichte aanpassingen aan het bedrijf (opslag, vervoer...etc) , die ook weer geld kosten.
Daar komt nog bij, dat Verhoek welliswaar Bio kan inkopen, maar zelf geen SKAL certificering heeft, zolang hij ook reguliere groenten verkoopt en in dezelfde wagens vervoert. Ik heb dus problemen met biologisch inkopen. Niet alleen gaat geen gast zometeen 25 euro betalen voor een Canarische salade, maar ook heb ik het idee dat dit systeem niks oplost. Door de regeltjes eromheen, en de prijs die we er voor moeten betalen, zal dit altijd een soort niche blijven. Ik denk dat er een manier is om duurzaam te ondernemen op een manier dat op een breed vlak werkt. Gewoon door je, onder andere, te realiseren waar je ingrediënten vandaan komen, en hoe het ene ingrediënt het milieu minder belast dan het andere. Ik denk dat het goed is om naar de samenstelling van je gerechten te kijken. Lekker veel groenten is altijd goed. Ook voor je gezondheid. Maar houd dan ook in de gaten waar je groenten vandaan komen. Hoegenaamd alle avocado komt uit Peru en Chili. Dat ligt 10.000 kilometer verwijdert van ons! Hou je van mango? er is geen enkel mangoproducerend land in Europa te vinden.
India, China, Thailand, Mexico en Indonesië zijn de top 5. Ook elke mango legt 10.000 km af naar je bord. Terwijl wij een breed scala aan mooie soorten groenten en fruit vinden binnen onze landsgrenzen (appels, peren, pruimen, en zelfs vijgen)
En wat ook belangrijk is, dat je leveranciers misschien niet bio zijn, maar wel bereid zijn om een duurzaam bedrijfsbeleid door te voeren. Zo heeft Verhoek al diverse investering gedaan om het water en energieverbruik omlaag te brengen. Al hun leveranciers bevinden zich (bewust) binnen een straal van 30 kilometer. En er worden voorbereidingen getroffen om te investeren in zonne-energie. Ook voor hun wagenpark.
En zo werkt duurzaam , duurzaam. We duiken er nog verder in; wordt vervolgt!
Over Mozzarella
Waarom ingrediënten van ver halen, als ze ook dichtbij gemaakt kunnen worden?
In Twente staat een boerderij waar ze geen koeien, maar buffels houden!
Onder uiterst diervriendelijke omstandigheden worden deze dieren onderhouden.
Ze krijgen een uitgekiend dieet, vrij van antibiotica en mogen regelmatig het veld in.
Van de melk van deze buffels wordt wekelijks de heerlijkste mozzarella di buffala gemaakt.
Door 2 Italiaanse kaasmakers. (dat dan weer wel)
Met enige trots kunnen wij u daarom ook een mozzarella voorschotelen die niet alleen diervriendelijker is, maar ook veel duurzamer.
Omdat de mozzarella vers wordt verkocht, hoeft deze niet steeds apart per bolletje in een zakje (=minder plastic)
En Denekamp ligt ongeveer 1800 km dichter bij Wassenaar dan Napels. (= minder Co2)
En de smaak? .... die moet je gewoon eens geproefd hebben!
Bekijk de buffelfarm eens op: buffalofarmtwente.nl
070 517 71 04
Van Hogendorpstraat 16 A
2242 KZ Wassenaar
(070) 517 71 04
info@me-gusta.nl
Lokatie en route
In de omgeving van Me-Gusta! kunt u gratis parkeren. Wel dient u de blauwe parkeerkaart te gebruiken.
Websitebeheer M.CH:L